A blog elköltözött: http://mathbarbara.hu/iranytu-blog/

Az Ötödik Pillér

Citromságok - az IR-es verzió

Avagy ezt is ajánlanám a doktor urak figyelmébe...

2016. szeptember 04. - Bara17

Nézem, nézem az utóbbi napokban kibontakozó hype-ot citromba harapó Norbertünk körül, az összecsapást a józan ész és a mérhetetlen butaság között… Nem bírom ki, hozzászólok.

Butának lenni egy dolog.
Olyan butának lenni, hogy a kulturáltan megfogalmazott, kihátrálási lehetőséget hagyó, építő kritikával se tudjon az ember mit kezdeni - az egy másik dolog.
Nade annyira butának lenni, hogy valaki ezek után se értse, miért is baj, ha másik egymillió embert is a butaságra buzdít….?!
Igaz, arra, hogy eü problémájuk miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket nem szép dolog nem bizonyított gyógyhatással kecsegtetni, már a GVH is felhívta a figyelmét és abból se értett.
Oké, meglepve nem vagyunk, nade azért mégis, kínos ez a hiszti.

Egyfelől mélyen egyetértek azzal, hogy aki véleményformáló szerepre pályázik, az igenis vállaljon felelősséget azért, amit a követőinek mond. És hát ha azzal jövünk, hogy meg akarjuk változtatni az emberek életét, akkor bizony véleményt akarunk formálni. Hatással akarunk lenni. Ugye.
Másfelől csak azt nem értem, Hölgyeim és Uraim, hogyhogy csak most tűnt fel ez az egész?
Jó rendben, ezzel a citromos történettel egy egész új szintre "emelkedett" a munkássága, ez tény. De az sem titok, hogy Norbi nem tegnap óta hangoztat veszélyes kategóriában játszó blődségeket és az sem újdonság, hogy nyíltan eltanácsol embereket az orvosi kezeléstől. Igen tudom, azt, akit lehet - de ez az ő felelősségét nem csökkenti.

Avagy nem tetszettek olvasni múlt tavasszal a szaharotoxis feltalálásakor megeresztett értekezését?
Igaz, ott még csak az IR-es és cukros embereket küldte be az erdőbe...
Nyilvánvaló, hogy ezek a problémák nem említhetőek egy lapon a daganatos megbetegedésekkel - de azért ne feledjük, megfelelő kezelés híján komoly kockázati tényezők utóbbi kialakulásában…

Ha esetleg valakinek nem rémlene, miről is beszélek, fussuk át egy kicsit, miket írt annak idején:

2.png

Első körben tekintsünk el attól az epic fail kategóriás ténytől, hogy a “felfedezett” jelenség leírásakor hol a normális, nem belassult anyagcsere működését (mint pl. a 3-4 óránként jelentkező éhség, vagy a sportolás közben csökkenő vércukorszint) említi aggasztó jelként, hol tünetnek veszi - saját tüneteikkel együtt - magát az inzulinrezisztenciát, pre-diabéteszt, sőt, a cukorbetegséget is.

Második körben most tekintsünk el attól is, hogy természetesen nála is akad némi káosz a Glikémiás Index körül, és hogy a kiváltó okok sorolásakor hasraütés szerűen válogat a neki épp nem szimpatikus (általa nem forgalmazott...) élelmiszerekből, mint pl a zabpehelyliszt, a teljes kiőrlésű pékáru, sőt még a fruktóz is, amiről azelőtt még állította, hogy baromság, hogy a fogyasztása hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához…

Koncentráljunk most csak az utolsó részre, a Guru "gyógymódjára" - már ez is szép, hiszen voltaképp egy genetikai hajlam gyógyítását ígéri a módszerével:

3.png

Ebből ugye megtudhatjuk,

  • Hogy valaki elég pontos ajánlással élt már - méghozzá, helytelenül! - arra a problémára, amit ő épp most fedezett fel…(???)
  • Hogy az anyagcsere problémái szerinte gyógyíthatóak annak teljes felborításával, az agy működéséhez szükséges CH bevitel mindössze fele mellett...
  • Hogy ugyan minek is figyelnénk a CH-n kívüli többi tápanyag túlzott, vagy épp elégtelen bevitelére…
  • Hogy vélhetően lövése sincs a Glikémiás Index mibenlétéről, de ilyen tuti, “ellenőrzött” termékeket ugyan hol is kereshetnénk másutt, mint az Update boltokban...
  • Hogy fogalma sincs az inzulintermelésről - különben tudná, hogy az energiamentes üdítők korlátlan vedelése sem épp ajánlott... Mármint, IR mellett… lehet, hogy a szaharotoxis esetén másképp működik a hasnyálmirigy…?
  • És ami gyönyörű, hogy ezt ő hosszabb távra javasolná, hiszen elég mindössze egyetlen (!) véletlenszerű félreevés, és az ember máris kikerül a ketózis (akarom mondani, a "gyógyulás") állapotából.
    Kössük fel a gatyát, ha vásárolni megyünk...

Amúgy nem csak táplálkozási oldalról, de edzésterv szempontjából is aranyat ér a tanácsa - napi legalább 30 perc kardió mindent megold, naná. Igaz már ott megbukik a sztori, hogy a legtöbb embernek arról is csak homályos elképzelései vannak, hogy mi is az a kardió, de sebaj…

És elérkeztünk a lényegi részhez:

Hölgyeim és Uraim, ami pirossal aláhúzva olvasható, bár hibásan (!), de tuljadonképpen nem más, mint az IR és PCOS kezelésében jelenleg leghatékonyabbként számontartott (igen, kutatott, publikált, statisztikákkal alátámasztott és hosszú távon nyomonkövetett) komplex kezelésről való lebeszélés. Ennek szerves része ugyanis a 160g-ból kiinduló étrend (ami nem csak a GI alapján rangsorol és napi 5-6 felé oszlik) és a gyógyszeres terápia.

Ez eddig senkinek nem nyomta ki a szemét? Vagy talán csak arról van szó, hogy azok az orvosok, akiknek mégis feltűnt, nem akartak beszállni a játékba és széllel szembe p*sálni?

Igaz szegény nem tudta, hogy az IR esetén leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek NEM fokozzák az inzulin termelését, sőt. De ez már mindegy is… a lelkes hívek ha meglátják, hogy az orvos valamit inzulinra ajánl, szívbajt kapnak. És ha ez nem lenne eléggé lebeszélés az orvosi kezelésről, hát ott vannak a követői beszámolói arról, hogy pl metformin tartalmú gyógyszerek azonnali elhagyására buzdította őket…

4.png

 

Erre nem szisszent fel senki elég hangosan? Kár.

Egy valami biztos: azt eldönteni, hogy valakinek szüksége van-e gyógyszeres segítségre az anyagcseréje rendbetételéhez, és ha igen, mire és mennyire, nem egy Norbi kompetenciája (és nem is a tanácsadó doktorbácsié így hasrapacsi alapon egy FB poszt alatt...)
Elég nagy baj, ha ő úgy érzi, erre is kiterjed a tudománya…
De ezek után, min vagyunk meglepődve citrom ügyben?

Végül, had válaszoljak a kérdéseire is:

Igen, van aki sikerrel tett az IR ellen. Itt vagyok például én - bár a termékekből még csak véletlenül sem kérnék.
Hogy milyen sikerrel? Lássuk csak... minimalizált tünetek, optimalizált testsúly és -összetétel, jó labor, minőségibb élet, gyógyszeres kezelés elhagyása, spontán gyerek(ek)… elég lesz?

Hogy hogyan? Na pont azzal a módszerrel, amit ő “félrekezelésnek” hív.

Tudom, most mindjárt felzúg a kórus, hogy dehányakatlefogyasztott és lehetutánacsinálni.

Nos a helyzet az, hogy csináljuk.
Igaz, nem "utána", de csináljuk. Jó páran.
Nem csak a lefogyasztást, hanem annál jóval többet.
Igaz, nem építünk közben franchise birodalmat belőle, de lássuk be, az embereken segítésnek nem igazán előfeltétele a 35 összetevőből készült (csak mert a legjobb dolgok a legegyszerűbbek, ugye) sajátmárkás kakóscsiga gyártása…

Illusztrálja mindezt az alábbi videó is.
Figyelem! A lányok között semmiféle jutalmat nem sorsoltunk ki, amiért azt mondták, a mi módszerünk volt hatásos… Az életmódváltás díjaként pusztán egy egészségesebb életet nyertek.

PCOS Átváltozás mozi

 

Puszi,pacsi,

Bara


14215409_10210451541268803_940945747_o.png

A bejegyzés trackback címe:

https://otodikpiller.blog.hu/api/trackback/id/tr5211673944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csattanós maszlag 2016.09.04. 18:38:00

Sokan felszisszentek. A hibát ott követték el, hogy Norbi oldalán tették. Norbi ilyenkor törli a kommentet és tiltja a kommentelőt az oldalról, azzal az ürüggyel, hogy semmit nem engedélyez megjelenni ott, ami az általa "feltalált" módszert kritizálja. Előfordul persze az is, hogy meghagyja az épp aktuális hozzászólást, aztán élvezettel figyeli, ahogy a szénhidrátszegény életmódtól agyilag készenléti üzemmódban funkcionáló véresszájú hívei anyázzák a kommentelőt.

Amúgy Norbi értelmi képességeire jellemző, hogy az általa írt és agyonreklámozott (lásd: kompakt inzulintoll az amerikai szálloda minibárjában) könyv címét is képes volt rosszul idézni ("A nagy kalóriahazugság" helyett "A nagy szénhidráthazugság"). Szerintem ő az egyik legjobb példa ha fel kell hívni a figyelmet az extrém szénhidrátcsökkentés negatív hatásaira.

menekse 2016.09.04. 18:38:10

Azért az nem igaz, hogy a Norbi butaságain, gátlástalanságán, hazudozásain nem szisszen fel senki. Vagyunk páran, akik folyamatosan figyelemmel követjük az ökörségeit, hazudozásait, becstelenségüket és igyekszünk is hangot adni azoknak. Személy szerint a húgommal együtt még egy pert is indítottunk ellene. Nem a pénzére fájt a fogunk, ahogy a bugyuta követői mondták, hiszen csak a költségeinkre tartottunk igényt (amit a bíróság meg is ítélt), hanem csak be szerettük mutatni, hogy ki is ez az "idol". Örülök, hogy nem vagyunk egyedül.

Bara17 2016.09.04. 18:49:51

Sziasztok! Ha nem gond, egyben válaszolok - sajnálom, ha félreérthető voltam a posztban.

Tudom, hogy sokan felszisszentek, fél szemmel követtem is a kommenteket anno, illetve több ismerősöm is van, aki meg szokta próbálni felhívni a figyelmet a gázos dolgokra és aztán hogy-hogynem el-el tünedeznek a kommentjeik.
Egyszerűen csak döbbenetes a számomra, hogy bizonyos körökben csak most verte ki a biztosítékot.
Anno nem láttam viszont se a HVG-n, se az Indexen, nem írt neki senki szakember nyílt levelet (akivel kooperált doki, az próbálta finomítgatni, hogy hát azért kicsit több VH kéne, meg hát igen, vannak gyógyszerek, amiket ő is javasol... a fogyás (!) miatt)
Pedig bőven lehetett volna belőle hasonló méretű felhördülés. De a legtöbben csak elintézték annyival, hogy jól van Norbi, hülye vagy, feltaláltál egy új betegséget... haha.
Az, hogy alatta mit írt, hogy már akkor is az orvosi terápiával kötekedett, valahogy elkerülte a figyelmet.

Bara17 2016.09.04. 18:51:18

@Bara17: a VH természetesen CH akart lenni... :oP

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.09.05. 10:45:40

Norbi munkásságát többször és többen illették kritikával (általánosságban, nem éppen csak cukorbetegség oldalról), de ezek eddig valamiért nem kaptak ekkora média-nyilvánosságot.

Dietetikai szaklapban (Új Diéta, 2005) volt róla írás, én a tavaly foglalkoztam a Szacharotoxikózissal: alimento.blog.hu/2015/09/13/norbitoxikozis

Ez kint volt Blog.hu címlapon is.

Arra viszont nincs erőforrása senkinek, hogy folyamatosan, naprakészen kövesse és javítgassa az update kommunikációt.

Bara17 2016.09.05. 10:51:32

@Meleg Sándor: Igen, ezt tudom - követem az írásaitokat. :o)
Egyszerűen a média nyilvánosság elmaradását nem tudtam mire vélni (pedig az akkori állításai talán még megtévesztőbbek is voltak a mostani ügynél), mert bizonyos rétegeket csak az ér el. És a "tegyétek le a cukrogyógyszereket" üzenet azért már a táplálkozási nonszenszeken is túlnyúlt.

Az természetes, hogy nincs rá kapacitás - eleve az szomorú, hogy napi szinten lenne mit korrigálni kb.

Lady Scarlett 2016.09.05. 10:52:34

Norbinak azt se szabad elhinni amit kérdez!
A családjáról inkább nem estek szót.

Kelly és a szexi dög 2016.09.05. 10:52:58

Evolúció - hagyni kellene, nem beleavatkozni!

Bara17 2016.09.05. 10:55:00

@Kelly és a szexi dög: Ez is egy vélemény, csak tartson ki a magabiztosság akkor is, ha az evolúció felétek is kopogtat.

Vagy hol húzzuk meg a határt? Ki az, akiért még érdemes beavatkozni, szót emelni, informálni, és ki az, aki olyan hülye, hogy mehet a levesbe?

John Doe3 2016.09.05. 10:55:31

A cikkben van egy rejtett állítás: "Hogy fogalma sincs az inzulintermelésről - különben tudná, hogy az energiamentes üdítők korlátlan vedelése sem épp ajánlott..." Az inzulintermelés és az energiamentes italok közötti összefüggés nem bizonyított (vö: "Dass Süßstoffe tatsächlich den Blutzucker- und Insulinspiegel beeinflussen, ist jedoch nicht bewiesen. Bisherige Studien dazu kommen zu widersprüchlichen Ergebnissen" www.medizin-transparent.at/machen-light-getraenke-dick). Úgyhogy a különben megalapozott kritikát nem kellene másfelől közkézen forgó, de amúgy légből kapott állításokkal hitelteleníteni.

Bara17 2016.09.05. 10:57:01

@John Doe3:
Érdekes felvetés, de én nem az édesítőszerek, hanem az édes íz hatására céloztam.
Erről egy - általam ismert és korrektnek tartott - orvosok, dietetikusok által írt/lektorált oldal így ír:

"Megbeszéltük az előbb, hogy miért nem jó, ha a májunkat kényszerítjük rá tartósan arra, hogy cukrot állítson elő. De felhívjuk a szerző és minden olvasó figyelmét, hogy inzulin kiválasztást nem csak a szénhidrátok okoznak. Elegendő, ha csak édes ízt érzékel az agyunk, már ekkor is inzulin termelődik (például édesítőszeres tea, nulla CH tartalmú paleo sütik).

Továbbá jó tudni azt is, még maga a fehérje is erősen inzulintermelődést provokáló tápanyag. Több tanulmány is igazolta azt, hogy a korai hyperinzulinaemia kiváltásában a fehérjék jóval magasabb inzulinelválasztásra képesek, mint a szénhidrátok. De még a fehérjék építőelemei, az aminosavak (pl. leucin) is képesek inzulinelválasztást produkálni még azelőtt, hogy a máj elkezdené tenni a dolgát." azendietam.hu/mellekutak-vakvaganyok/
Kutatási anyagokat többek közt itt lehet lelni:
diabetes.diabetesjournals.org/content/50/5/1030
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18556090

Az általad linkelt anyagból ez vonatkozik ide: "Demnach lässt der süße Geschmack der enthaltenen Süßstoffe den Körper an eine kalorienreiche Zucker-Portion glauben. Um mit den erwarteten Zuckermengen und dem damit einhergehenden Anstieg des Blutzuckerspiegels fertigzuwerden, schüttet die Bauchspeicheldrüse Insulin aus, so die These."

Az édesítőszerek fogyasztásával kapcsolatos kutatásokról azt gondolom, attól még nem lesz légbőlkapott egy állítás, hogy egyelőre kevés vizsgálat foglalkozik a témával és vannak még homályos pontok az összefüggésekben:
semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_rovid_hir/hir/4008_befolyasolhatjak_a_cukoranyagcseret_a_mesterseges_edesitok
source.wustl.edu/2013/05/artificial-sweeteners-may-do-more-than-sweeten/

Másodszor, azt is gondolom, hogy ha csak a gyanú felmerül, hogy valami fokoz egy eü problémát, még ha - biztos adatok híján - nem is tiltom, legalább kifejezett ajánlásként nem írnám ki az érintett csoport számára.

Nem beszélve arról, hogy nagyon sokrétű mind az említett eü csoport, mind a probléma, mind maguk a lehetséges édesítők is. Nagy különbség lehet az egyéni állapotok, reakciók között. De azt is érdemes lenne tisztázni, hogy milyen édesítőszert fogyaszt valaki, mivel kombinálva milyen mennyiségben és gyakoriságban... Tehát hogy pl étkezések mellé, alkalom szerűen fogyaszt ilyen üdítőket, vagy egész nap valami édes löttyöt nyalogat és küldi az ingert a hasnyálmirigyének...

Lehet, hogy valakinél csak minimális lesz a hatás. De lehet, hogy nem. Ha pedig az illető mondjuk alapból magas inzulinnal rohangál, akarnám én kockáztatni, hogy tovább lökdösöm egy ilyen bőven félreérthető ajánlással a cukorbaj felé?
Én a magam részéről ezt úgy, ahogy Norbi tette, általánosságban, mint a "gyógymód" részét - minden további magyarázat, egyéni tényezők figyelembe vétele és utánkövetés nélkül- ajánlásként nem írnám ki.

É2I 2016.09.05. 10:58:54

Talán csak az a nyilvánvaló baromsága ébresztett fel több embert, hogy a citrom lúgosít. Eddig sokan csak lapoztak, mert nem akartak beleszólni az áltudományos szöveg mögé rejtett tartalomba. Nem merték cáfolni -1-2 embert kivéve -, mert az ilyen celebek általában igen nagy hevességgel védik a butaságaikat.
Viszont tudjuk azt is, hogy sok embernek a csodaszer(ek) az utolsó szalmaszál(ak). Látható az is, hogy az ilyen megtévesztések csak-csak találnak madarat, főleg, ha az nyomokban tartalmaz igazságokat. A baj csak az, hogy amikor kiderül a turpisság - ergo bebizonyosodik a kamuduma -, nincs elriasztó ereje az esetleges büntetésnek. Pedig olyan - széles körben ismertetett - büntetéseket kellene kiszabni, ami megállítja eme csodadoktor tevékenységeket és itt nem csak a fent-említettre gondolok.
(Jól emlékszem, hogy anno a rajtakapott szélhámosok gyakran hagyták el a terepet kéz nélkül, rosszabb esetben akár lengette is a szél őket egy darabig?)
Itt szokott jönni még a "nagy testvér", "orvos lobbi" és egyéb "titkos szövetségek elnyomása" címkéjű cinkos kacsintás a potenciális vásárló felé, akinek ez döntő véglegesítés lehet a vásárlásra. Hogy azokat a soha nem létező - vagy éppen létező, de soha-doktori diplomával rendelkező- (a fent említett) nagyhatalmak miatt illegalitásba vonult háttérforrásokat ne is említsük.
Szóval aránylag tiszta a kép, de a hiszékeny vagy éppen hitüket vesztett embereket könnyű megvezetni. De addig még megbocsátható (nem!) bűn, míg sós vizet árulnak, de amikor az áltudományukkal konkrét életveszélybe sodornak embereket, az már bűncselekmény. Ezekre már éppen ideje lenne odafigyelni a hatóságoknak. (Persze a bulvár miatt el lenne bagatellizálva, sajnos.)

Croma Soma 2016.09.05. 11:00:04

A nagy norbizás közepette nem volt egyértelmű, hogy itt a ketogén diétáról volt szó?

Mert, ha igen az bizonyítottan egész sok mindenre jó. Pl. a 2 cukorbetegség korai szakaszaiban a teljes gyógyulást is okozhat. Egyéb esetekben is nagyon hasznos kiegészítő. Egy kicsit át kell gondolni miatta a terápia taktikáját. Sajnos sokan erre nem hajlandóak, pedig segítségével sokkal jobb és tartósabb eredmények érhetőek el sokkal kevesebb gyógyszer használattal.

Bara17 2016.09.05. 11:04:12

@Croma Soma: Hát ha megnézed az ajánlásokat, elég egyértelmű, hogy mi kerekedik belőle...

Engem érdekelnének ezek a bizonyított gyógyulások a cukorbetegség korai szakaszában (IR, IGT), mert mifelénk csak ezekhez hasonló tapasztalatok gyűlnek egyelőre:
azendietam.hu/mellekutak-vakvaganyok-2/

De, működhet bizonyos esetekben, az biztosra vehetően nem az orvosi felügyelet nélküli, netről összetanult, bárkire ráhúzható "tömegketó" - amiről az idézett poszt szólt anno...

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.09.05. 11:04:45

Jó kis cikk. Ha javasolhatom, nézegess bele az élő videóiba. Ott terhességi cukorbetegeknek, pajzsmirigy betegeknek is osztogat tanácsokat pár másodpercben, aminek a lényege persze az, hogy vegyenek terméket tőle.

Bara17 2016.09.05. 11:05:45

@i.a.p.: Nem tartom magam gyáva alaknak, de bevallom, eddig nem mertem belenézni. :oP
Apropo, neked válaszolt azóta xilit ügyben?

Arcade Macho 2016.09.05. 11:06:18

"Olyan butának lenni, hogy a kulturáltan megfogalmazott, kihátrálási lehetőséget hagyó, építő kritikával se tudjon az ember mit kezdeni - az egy másik dolog. "

tokeletes megfogalmazas

Attilajukkaja 2016.09.05. 11:06:50

Megneztem Norbi valaszvideojat a citromos posztja utan kapott nyilt levelre. Abban siman lehulyezi azt az egyetemi docenst es a gyerekorvost, aki nagyon udvariasan elmagyarazza, hogy a Norbi altal posztolt cikk, amit nagyon lelkesen velemenyezett o maga is, miert tudomanytalan es miert lehet karos. Ezen kivul felkerik Norbit, hogy ne terjesszen ilyen butasagokat. Norbi VALOBAN nem ertett meg ebbol SEMMIT es sertodotten beszel vagy fel oran keresztul arrol, hogy o mekkora nagy csavo, a nullarol indult es most hany embernek ad munkat, valamint figyelmezteti arra a nezoit, hogy vigyazzanak, mert rengeteg idiota veszi korul oket. (Ezen hangosan felrohogtem!) Azzal is megvadolja a ket szakembert, hogy az o hatan (!) probalnak felkapaszkodni es hirnevet szerezni maguknak.
Mit lehet erre mondani? :o))))
Norbikam, a te egoddal es szakertelmeddel nagy bajok vannak! Hibazni emberi dolog, de ezt nem beismerni vagy gyavasag, vagy ostobasag. Vedekezesbol tamadni pedig nem mindig a legjobb strategia. Most nagyon nem volt az!

Attilajukkaja 2016.09.05. 11:07:04

@menekse:
" a húgommal együtt még egy pert is indítottunk ellene"
Es meg is nyertetek. Wow! Szabad tudni, mi volt a vadatok ellene?

szkófild 2016.09.05. 11:07:19

Mikor fogják már ezt az önmagát csodadoktornak tekintő f.aszkalapot bevágni a sittre? Vagy legalább jól megpicsázni...

Attilajukkaja 2016.09.05. 11:07:42

@Bara17:
"Anno nem láttam viszont se a HVG-n, se az Indexen, nem írt neki senki szakember nyílt levelet"
Szerintem azert tortenhetett, mert tudomanyos korokben nem veszik Norbit komolyan, tudomast sem vesznek rola. Most ket ember megis megtette. Tudod, mindig kell egy utolso csepp a poharba mielott kicsordul. :o)

Bara17 2016.09.05. 11:10:21

@Attilajukkaja: Na jah, most legalább beszélünk róla...

De figyelembe véve Meleg Sándor (Alimento) fentebbi hozzászólását helyesbítek is: valóban volt aki foglalkozott a témával, nem is keveset.

guy2 2016.09.05. 11:14:47

Norbi nem dietetikus, nem endokrinológus, hanem rendőr végzettségű. Kb. olyan komolyan is kell venni az egészséges táplálkozásról szóló tanácsait, mintha egy rendőr adta volna. Amúgy meg üzletember, aki mostanában kezdett neki az intenzív növekedésnek, de a szabályozást még nem olvasta el megfelelő részletességgel (igen, rossz hír, hogy többet kell olvasni cégnövekedés esetén). Ajánlom az élelmiszerkönyvet meg az uniós irányelveket olvasgatni. Majd rájön, hogy rossz lóra tesz, ha a gyógyító hatást próbálja reklámozni, mert szarrá bírságolják majd.

Bara17 2016.09.05. 11:17:26

@guy2: Hát, a bírságolás már megtörtént (linkeltem is a GVH oldalát a posztban)

Amúgy nem volt ő mindig ennyire gáz, legalábbis nagyon anno, a ducitorna idején még nem tűnt annak. Jobb lett volna megmaradni annál. Sőt, még 2010 körül is egész értelmeseket írt pl arról, hogy miért nem hisz a paleóban. Aztán ebben az egy kérdésben legalább sikerült belátnia a "tévedését". :oP

Ésszelteli 2016.09.05. 11:18:39

300 évvel ezelőtt eret vágtak az orvosok, a tudomány akkori állása szerint ez volt a gyógymód, ha akkor egy orvos vagy valaki más, mást ajánlott volna valószínűleg sarlatánnak tartották volna és újra vissza akarták volna hozni a máglyán való megégetést.
Ez zajlik manapság is. Amíg bekerül valami a tudományos berkekben azt megelőzik különböző kísérletek, megfigyelések és tapasztalások. Vannak akik az ilyen dolgokat el is kezdik használni, vannak akik előbb meghalnak és ha mégis utólag a tudomány elismeri a hasznosságát, akkor már késő szegény cinikus tudományos emberünknek. De legalább elmondhatja magáról, hogy tudományosan élt és tudományosan halt meg, a tudomány állása szerint. Jobb lett volna ha elkezd gondolkodni és nem ájul el egy fehér köpenytől. De áldozatok a tudomány oltárán mindig lesznek.

Bara17 2016.09.05. 11:20:12

@Ésszelteli: Ne haragudj, próbálom értelmezni, hogy ez hogyan vonatkozik erre a témára, de nem igazán megy....

Ugye nem arra gondolsz, hogy szegény Norbi jelen esetben a tudomány oltárán sínylődő úttörő, akire csak azért fúj a sok maradi szakember, mert nem áll rendelkezésre elég kísérlet, megfigyelés vagy tapasztalás a citrom és a szódabikarbóna rákellenes hatásáról.... ?

2016.09.05. 13:11:31

@Ésszelteli:

"ha akkor egy orvos vagy valaki más"

Vagy valaki más! :D
Pl. egy ostoba celeb?

Józsi, a migráns köcsög 2016.09.05. 17:03:54

@Croma Soma: bizonyitottan? hol, mikor és ki bizonyította be?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.09.05. 17:06:53

@Bara17: Dehogy! :D Én kishal vagyok neki :)

Bara17 2016.09.05. 17:13:02

@i.a.p.: :o))))
Pedig nagy érdeklődéssel figyeltem, hátha megszán minket és felhomályosít a tényekről. Merthogy mi IR-esek relatíve sok cukoralkoholt fogyasztunk... Igazán díjaztam volna, ha Ápdéték megfinanszíroznak egy korrekt kutatást a témában. :oP
Nadehát az már úgy nézne, ki mintha komolyan érdekelné ez az egészség téma....

anyu 2016.09.05. 17:14:38

Facebookon lattam egy 25 ev körüli fiatalember hozzászólását. Gyerekkora óta cukorbeteg, azt irta Norbi update-et eszik neha es két éve elutasitja az orvosi kezelést, gyógyszereket, inzulint. Elég sokat kondizhat, nagyon izmos , ranezesre egeszseges a képen. Feltételezem a sport segit, valamennyi inzulintermelése lehet, hiszen él de ha a beállitatlan vércukra miatt negyven évesne dializisre szorul, akkor Norbi ( meg az összes sarlatán Ö vállalja a felelösséget ? Vagy ha 50 évesen megvakul... az a baj, hogy felmérni se lehet, ez a sokezer magabiztos fellépésü kókler-csaló-bolond, aki a maga kis vitamin-étrendkiegészitö stb biznisze vagy csak a paranoiaja miatt az orvosok-gyogyszerek ellen hergeli a népet milyen hatassal lesz a hiveik nyavalyaira 5-10-15 ev mulva.
Akkor viheti Norbihoz a mentö ?

Bara17 2016.09.05. 17:22:55

@anyu: Na pl ezt én is ugatom egy ideje. Hogy baromi jól néz ki a sok előtte-utána fotó, ki hány 10 kg-t dobott le, stb. (Akiknek egy része, úgy tapasztalom, baromira nem az Ápdéttel fogyott le, csak meg szeretné nyerni a szavazást, termékcsomagot, stb)
De arról nem láttunk még egy fia vizsgálatot sem, hogy ezek az emberek milyen eü állapotban vannak aztán 5-10-15 év távlatában. Nincs utókövetés.

Igazából arról is csak egy nagyobbacska PCOS fórum moderátoraként van sejtelmem, hogy hányan futnak be hozzánk 1-2 év ápdételgetés után elzsírosodva, fejreállt hormonokkal, leállt ciklussal, stb. Nem baj, szívesen összerakjuk őket, csak hát nah... erről ugye nem szólnak a hírek.

Csillagszemű Juhász 2016.09.05. 17:34:21

A rákot gyógyítja már Vali, a kozmetikus is. Majd ha összeáll a fitness edzővel, megoldódik kb minden betegség, és eljő az örök élet.

Dr_utcai_arcos 2016.09.05. 18:35:34

Nekem van egy (na jó, több) rossz tulajdonságom, hajlandó vagyok olyan embereknek hinni, akik 10-15-20 éveket szórakoznak el az életükből, hogy orvosok lehessenek. Ha az állami pénzcsiholót tudják 100 millióra büntetni hamis pénzverés miatt, XY céget 100 millióra pilótajáték miatt, akkor valakit, aki nem szaros pénzzel, hanem az emberek egészségével szórakozik, hogy nem rabosították még? Nem hiszek sem a kemtrélben, sem a szabadkőművesekben, de ki a franc tart védőhálót Snorbiék felé/köré? Mert ha az első mondatban említett emberek kijelentik, írásba adják, hogy EZ az egészséggel való játszadozás, akkor mire várnak még? Amíg meg nem hal az első bizonyítottan az ő étrendjét követő szerencsétlen?

cenzurázdcsak (törölt) 2016.09.05. 18:35:54

Egy normális társadalomban az ilyenek a blahán feküdnének egy negyed palack koccintós bort ölelve.

Attilajukkaja 2016.09.05. 19:52:21

Norbi valoban jot tesz egy csomo emberrel. A csokkentett szenhidrat es a testmozgas meggyozodesem szerint is jot tesz azoknak, akik nem esznek mast, csak feher kenyeret, krumplit es sok cukros edesseget. Ha a CH fogyasztast egy dietetikus okosan beallitja, az fogyashoz es a vercukor szint kiegyensulyazashoz vezethet bizonyos cukorbetegeknel (foleg a 2.-es tipusuaknal). Ehhez persze erteni kell. Egyetlen egy dietetikus sem mondana azt, hogy nyugodtan terheld tul a szervezetedet zsirral vagy feherjekkel, mert tudja, ez milyen karos lehet a majra, szivre, vesere stb.
Nekem az a bajom Norbival, hogy nem alkalmaz eleg szakembert az uzletehez. Talan mert nem hozna eleg profitot, amit ok mondanak (?). Hogy egy ekkora uzletlancot hozott letre suttyo rendor letere (ezt o mondta, csak nem pont ezekkel a szavakkal), az valoban ugyessegre es sok munkara, kitartasra vall. Ezzel az erovel es egy kis intelligenciaval egy valodi, elismerest erdemlo bizniszt hozhatott volna letre. Kar erte,...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.09.05. 19:52:35

Nem szisszenek fel, mert nincs faszbukom. Amit azon kívül látok, azon meg kiakadok, mekkora sötét de veszélyes barom ez a norbi

Bara17 2016.09.05. 20:07:43

@Attilajukkaja: Alapvetően nem volt rossz, ahogy anno elindult: a mozgás jó, az, hogy figyelj oda, mit eszel, vigyél bele rendszert - szintén jó. Ezek kétség kívül pozitív részei a munkásságának, amit még ebben az egész citromos történetben is kiemeltek a kritikusai.
A gond az, hogy valahogy az évek során nagyon átesett a ló túloldalára.

A CH ősellenséggé vált a mozgás meg, amennyire én látom - de nem követem túl naprakészen a dolgait, szóval javítsatok, ha tévedek - háttérbe szorult a sok ápdét termék mellett, amiknél kb az egyetlen szempont a CH csökkentés. (hogy közben mennyi más vacak kerül bele, no meg a kalória, az másodlagos.) Márpedig mozgás nélkül nem nagyon van egészség, se zsírégetés, izom nélkül hatékony mozgás nincs, megfelelő CH bevitel nélkül meg izom nincs... :oP
Az átlag ember megeszik napi 300-400 g CH-t is, észrevétlenül, vacak minőségben, alattomos forrásokból. Ebben az értelemben az idézett posztjában kritizált 160g is egy "low carb" étrend, ráadásul elég erősen megválogatjuk, hogy milyen forráspokból visszük be.
Szóval persze, bizonyos pontog jó dolog, ha csökkenti a bevitelt - csak nem mindegy, mennyire, és milyen "áron".
Amennyire látom, szakemberek néha megpróbálnak együttműködni vele és korrigálgatni a nagyon zűrös vadhajtásokat, de túl sokáig nem szokta bírni egyik se.
Amúgy szerintem is kár érte, akár még valami jót is összehozhatott volna - mind a pénz, mind az energia meglenne hozzá....

Csattanós maszlag 2016.09.05. 23:57:42

@Bara17:

Csak az ész meg az akarat hiányzik.
Amúgy tényleg érdemes megnézni egy-egy észosztó videóját, ahogy a fütyihosszabbítójában furikázva lefelé bámul a telefonba, miközben raccsolva és hadarva hordja össze a legnagyobb ökörségeket + nyalja fényesre a saját fenekét. Nyugtató azért legyen nálad.

Paulanka 2016.09.05. 23:58:02

Egy ideje foglalkoztat engem is a "NorbiUpdate jelenség". Az oldalát is olvasgatom, sokszor megrökönyödve. Jó pár ismerősöm kommentel is, egyfajta szélmalomharcot vívva.
Véleményem szerint "Norbi módszerének" vonzereje az,, hogy azt terjeszti, az ő termékeit lehet falni egész nap folyamatosan, szinte bármilyen mennyiségben (csokik, kakaóscsiga, joghurtok stb) és ettől még fogyni is lehet. Szenzációs ígéret, csak sok embernél pont a mértéktelen zabálás a probléma, amit ő nem hogy rossznak tartana, hanem még szinte buzdít is rá. Úgy tűnik, azokra az emberekre épít, akik különböző okok miatt vagy el sem jutottak megfelelő szakemberhez, vagy egy nem megfelelő szakemberben csalódtak és emellett imádnak enni. Ő felfedezte a nasit amit nonstop lehet zabálni. Ez nagyon szép és jó, amíg ki nem derül biztosan (mások számára is) hogy a termékeiben lévő ezer különböző adalékanyag,- amitől legalább félig ehető ízűvé válik (anyuka kosztján felnőttként, egy két termékét megkóstolva tapasztalatból mondom...) az Update nasi- milyen hatással van a szervezetre. Másik szuper célpontjai (/hívői) a kényszerevők.
Itt még nem is említeném a szinte minden előttem szóló által leírt evidenciákat, minthogy végzettség, hozzáértés és ilyen finomságok nélkül mennyire veszélyes játékot játszva hülyíti az embereket és hergeli őket az orvosok és dietetikusok ellen. (Van sok sok rossz szakember is, nem vitatom, de kb velük egy szinten van a szociális média miatt ő is. ) Valahol az egész vita a híveivel halva született ötlet, ugyanis totálisan elvakultak, képtelenek információkat bármilyen formában befogadni, tisztelet persze annak a kevés kivételnek.

Attilajukkaja 2016.09.06. 10:07:56

@Bara17:
"szerintem is kár érte, akár még valami jót is összehozhatott volna - mind a pénz, mind az energia meglenne hozzá...."
Abszolut egyetertunk!
Kiegesziteskent meg csak annyit, hogy nem csak az izomzatnak vagy leginkabb nem annak van szuksege gorsan lebomlo (magas GI-s) szenhidratokra is, hanem az agynak, amelynek egyetlen energiaforrasa a cukrok. Tobbek kozott ezert tesz jot tanulas kozben csokit majszolni. :o)
Norbi testedzeses, mozgassal kapcsolatos tevekenyseget szerintem Reka viszi tovabb. Norbi ebben mara mar visszafogottabb. Talan idohiany, talan a szivproblemai miatt.

@Paulanka:
" "Norbi módszerének" vonzereje az,, hogy azt terjeszti, az ő termékeit lehet falni egész nap folyamatosan, szinte bármilyen mennyiségben "
Igen, ebben sok igazsag van. Ha nem is ezt terjeszti, de valoban sugallja. Es ugye barmi mast is lehet zabalni hozza, amiben nincs szenhidrat: kolbaszt, csulkot, porkoltet. Az persze jo, ha a kolbaszhoz, csulokhoz, porkolthoz csokkentett szenhidrat tartalmu kenyeret eszik az ember, csak nem elegseges. En annyira nem ismerem Norbi programjat, de ha ehhez testmozgas es az eteladagok fokozatos csokkentese, illetve atalakitasa is jarul, az biztosan hasznos lehet egy tulsulyos vagy cukros ember szamara. De ehhez valodi szakertelem, valodi dietetikus kell! Ez az amit mindannyian hianyolunk Norbinal.

"amitől legalább félig ehető ízűvé válik"
En tudatosan kerulom az o termekeit, de mar tobbektol hallottam, hogy sok minden eleg gyatra izu. Dehat valamit valamiert! ;o) Mi is eleg sokaig vadasztunk jo izu, csokkentett szenhidrat tartalmu kenyerre.

"totálisan elvakultak, képtelenek információkat bármilyen formában befogadni"
A hivek mar csak ilyenek. Es egyre tobb ilyen nem tul kepzett es onallo gondolkodasra keptelen embert termel ki a rendszer. :o(

Csattanós maszlag 2016.09.06. 10:08:35

@Attilajukkaja: A szénhidrátcsökkentést nem Norbi találta ki. Az Atkins diéta, a GI diéta már Norbi színrelépése előtt is ismert volt. Azt se mondanám, hogy jót tesz (mármint Norbi meg a termékei). Mi a jó egy két-háromféle mesterséges édesítőszerrel telinyomott, szójaliszttel szénhidrátcsökkentett, zsiradékkal és plusz fehérjével (sikér) nehezen emészthetővé tett, alacsony szénhidráttartalmú ám kalóriadús, levélbélyeg nagyságú valamiben, ami legalább a négyszeresébe kerül egy hagyományos valaminek, ráadásul túl gyakran merülnek fel minőségi kifogások vele kapcsolatban?
Norbival az az egyik baj, hogy monomániáját még szemellenző alkalmazásával is erősíti. A legújabb példa: "a kalóriaszámolás nem működik" című reklámszövege. (Amúgy működik, én 25 kilót fogytam a segítségével.) Ezt természetesen csak azért mondja, hogy az előző bekezdésben jellemzett termékeket továbbra is megvegyék. Talált egy olyan mumust, aminek az érdekében nem szólal fel senki, mert nem névhez kötött divatdiéta, amit aztán teli pofával szidva kiemelheti a termékei előnyeit.

Csakhogy! Van egy oldal a Facebookon. A neve: "Akik szeretik az update-pékségeket". Nyilvános, tehát bárki olvashatja. Számos szempontból érdemes a figyelemre (pl. az ott előforduló kétbites fanatikusok megnyilvánulásai miatt), de én most egyvalamit emelnék ki: egyre több az olyan poszt, ahol a jóhiszemű Norbihívő az épp agyonreklámozott csodatermék fogyasztása után HÍZÁSRÓL panaszkodik a hitsorsosoknak.

Norbival a másik baj az, hogy azt hiszi, mindenkinek olyan a keringése, a szervi működése és az anyagcseréje, mint az övé. Ezért aztán szentül hiszi, hogy amitől ő lefogy, attól mindenki más is le fog, aki pedig nem teszi, az vagy hazudik vagy melléeszik vagy a hátán akar felkapaszkodni...Az meg külön vicces, hogy az alagsori edzőterme egész falat betöltő tükre előtt, egy szál pendelyben, behúzott hassal, fényesre olajozva feszít, mint pók a lucernásban és lengeti az épp aktuális és méregdrága márkaterméket, a tudta nélkül készült (pl. nyaraláson vagy medvecsárdás...bocsánat: retro aerobic edzésen esetleg élő videón) meg szembeötlő a pocak, a mellbőség és a méretes toka.

Száz szónak is egy a vége: kevés hiteltelenebb és tenyérbemászóbb "életmódszakember" van kis hazánkban Norbinál. Számomra legalábbis.

Ésszelteli 2016.09.06. 10:09:36

Akik írtak nekem mindha nem látnák át eléggé, hogy mi folyik.
Miért nem tudják elfogadn, hogy vannak orvosok,akik ha ránéznek a statisztikákra nem elégedettek a pl rákos gyógymódokkal és elkezdenek kutakodni, hogy mit lehet minimum e mellett még a betegért tenni. Persze ez nem a mainstream! Találnak is dolgokat és alkalmazni is kezdik. csak meg tudom erősíten, hogy a C vitaminnak nagy szerepe van a rák legyőzésében, ezt amarikai orvosok egyes csoportja is alkalmazza, jelentős sikerrel, betegeik később nem rákban halnak meg. Ha ez szerinted probléma, akkor én szívesen eltemetlek mondok egy árat, hogy gyűjts rá.

Bara17 2016.09.06. 10:40:12

@Attilajukkaja: Yepp,egyetértés. Erről egyébként - mármint az agy szükségleteiről, meg hogy miért is nem buli annyira a CH csökkentett vackok evése minőségi tápanyagforrások helyett, nemrég írtam itt:
otodikpiller.blog.hu/2016/07/28/miert_eszunk_szenhidratot

Én is azt látom, amúgy, mint @Paulanka: valóban oszlopos eleme a marketingnek hogy bármikor-bármennyit lehet enni ezekből a "szuper" termékekből. Arra apellál, hogy sok ember fejében az evés mint valami bűnös élvezet él, sokat enni lenne jó, dehát az nemszabad, úgyhogy keressünk olyan vackokat, amikből állítólag szabad. Sokat. Akármikor. Namost, úgy hiába papolok a renszeres, rendszerezett táplálkozásról, ha közben azt sulykolom az emberekbe, hogy az én termékeim azért jók, mert akármikor bezabálhatsz belőlük....

Ez egyébként nagyon sokszor megmutatkozik akkor is, amikor IR étrendre áll át valaki (az a bizonyos, 160g körüli dolog): vagy reflexből elkezdik nézni, hogy minél kevesebb CH legyen valamiben, mert akkor annál több fér a keretbe, vagy a szívükhöz kapnak, hogy ennyi borzasztó szénhidrátot akarunk itt velük megetetni, hiszen ők tudják, hogy az fújrossz és eddig is max salátát ettek husikával - aztán nahát, véletlenül valahogy mégiscsak fejreállt az anyagcseréjük.
És akkor az ember próbálja megértetni, hogy nem az a cél, hogy minél nagyobb adag kaját tolhassak be, hogy bőven elég lesz a normális ételekből a kisebb adag is, mert a tápanyag meglesz benne, max az üres kalóriák esnek ki és nem, nem fog csilliókkal többe kerülni, mert hiába drágáb kilós árát tekintve egy normális kenyér mondjuk, nem fogsz megenni annyit belőle.
Azt meg a legtöbben elképzelni sem tudják eleinte, hogy teljesen "normális" (senki által nem továbbfejlesztett, megbűvölt és CHtlanított) alapanyagokból is lehet jó kajákat készíteni, amikkel jóllakik az ember és nem vágja haza az egészségét sem.

Bara17 2016.09.06. 10:50:22

@Csattanós maszlag: Abban egyetértek Attilajukkaja-val, hogy ha csak felhívná a figyelmet a sz@r CH csökkentésére, az még pozitív dolog is lenne. (Ha nem is elegendő) Abban meg veled, hogy itt már rég nem erről van szó.

"Norbival a másik baj az, hogy azt hiszi, mindenkinek olyan a keringése, a szervi működése és az anyagcseréje, mint az övé. " - na hallod, még jó, hogy nem olyan... :oP
Azért 11-es cukrot mérni egy kakaóscsiga után (ha jól emlékszem, az egyik videójában tette, demonstrálva, ogy az övé mennyivel jobb egy "hagyományosnál")... hát azt már nem úgy hívják, hogy sok szénhidrátot ettem, hanem úgy, hogy cukorbaj...

Bara17 2016.09.06. 11:02:18

@Ésszelteli: Szerintem mielőtt tovább boncolgatnánk, hogy ki mit nem lát át, vagy ért az eset kapcsán, legalább ebben a helyes kis Indexes összefoglalóban mélyedj el egy kicsit:
index.hu/tudomany/2016/09/02/update_norbi_beleallt_az_altudomanyos_ostobasagba/

Különös tekintettel arra a gondolatra, hogy mekkorka különbség van a komplementer terápiák alkalmazása és aközött a gondolat között, hogy "A citrom a kemoterápiánál és a gyógyszereknél tízezerszer erősebb rákellenes szer." (C vitaminról itt még nem volt szó, bár az is C-vel kezdődik.)

Ha pedig már C vitamin, akkor emeljük ki ezt:
"A cikkben ajánlott napi 2 dl citromlé kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz, ami nagyjából megfelel a C-vitamin ajánlott napi adagjának. Ennyire minden embernek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon, de ez a mennyiség a normál életműködések fenntartásához kell, semmilyen más extra hatás nem várható fogyasztásától."

Attilajukkaja 2016.09.06. 16:25:55

En itt mar mindenkivel egyetertek!!! :o))))

Csattanós maszlag 2016.09.06. 18:32:51

@Bara17: Pedig csórikám mennyit trükközött az időpontokkal, hogy a lehető legjobb színben tüntesse fel a saját termékét.
Amúgy nem csodálom, ha odavan a hasnyálmirigye...hallottam olyan pletykákat, hogy túlzásba viszi a nyakolajat.

Ésszelteli 2016.09.06. 18:44:32

Bara17:

Sajnálatos, hogy fáziskésésbe vagy azzal kapcsolatosan, hogy egyes amerikai orvosok épp a kemoterápia nem elégséges volta miatt más dolgokat szintén ajánlanak, mivel jelentős a mellékhatás és a nem megfelelő a gyógyúlás.
Sajnálatos, hogy mindig azt tartod helyesnek, amit szaklapok egyszer majd elismernek. Egyes orvosok viszont publikálják eredményeiket, de mivel ez nem mindenkinek érdeke, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon ezért hallgatás övezi.
Mondd mi a gazdaságosabb pl. Schumáhert évi 2 milliárd forintért kezelni vagy esetleg meggyógyítani. Vannak orvosok, akik nem eléágedettek a statisztika adataival és más, nem csak akadémikus dolgokat is ajánlanak a betegeiknek. A gyógyultak pedig köszönik szépen, hogy nem kellett áldozattá válniuk. gondolom inkább eltemetnéd a családtagodat mintsem a nem akadémikus orvostzdomány csodálóit meghallgatnod. ez legyen a te nagy bajod !

Bara17 2016.09.06. 18:52:40

@Ésszelteli: Ne haragudj, de nincsenek nálad kisebb gondok az írott szöveg értelmezésével?
Amiről te beszélsz, nagyjából annyiban kapcsolódik az eredeti problémához Norbival és a citromokkal, hogy szerepel benne a rák és a C-vitamin szó.
Az én posztomhoz még annyiban sem kapcsolódik.

De akkor mégegyszer, lassabban: Az egész történet során senki sem mondta, hogy ne alkalmazzunk kiegészítő terápiát. Senki sem mondta, hogy a C vitamin nem jó.

Ha nem haragszol, ezt a beszélgetést lezártnak tekintem, szeretek inkább értelmes beszélgetéseket folytatni. Kérlek, spórold meg a további kommenteket. Köszi.

Attilajukkaja 2016.09.07. 11:20:54

@Ésszelteli:
"mindig azt tartod helyesnek, amit szaklapok egyszer majd elismernek. Egyes orvosok viszont publikálják eredményeiket, de mivel ez nem mindenkinek érdeke, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon ezért hallgatás övezi."
Igen, pl. en is azt tartom helyesnek, amit a szakertok egyszer majd elismernek. Publikalni barmit lehet, de ha azt tudomanyosan es statisztikailag nem tudjak bizonyitani a tobbiek, az fabatkat sem er. Egyszerubben mondva, lehet, hogy egy betegrol mar lemondtak az orvosok, de akkor lepett a gyogyulas utjara, amikor citromlevet kezdett inni. Ezt lehet publikalni, ugy nevezik, hogy esetismertetes. De ha ez masik 200 vagy 1000 paciensnel nem valik be, akkor nem nevezhetjuk egy altalanosan elfogadhato terapianak. Egyik eredmenyt sem ovezi hallgatas, csak senki nem kapja fel ra a fejet.

"Vannak orvosok, akik nem eléágedettek a statisztika adataival és más, nem csak akadémikus dolgokat is ajánlanak a betegeiknek."
Ez viszont az o felelosseguk, mert belevagnak valami olyanba, amit maguk sem ismernek. Egy terminalis rakbetegnel en is bevallalnam a kockazatot. Mar csak azert is, mert remenyt ad, ami ilyenkor nagy dolog. A vilagert sem itelnem el azt az onkologust, aki mar mindent megtett a paciense erdekeben, o megsem gyogyul. Nyugodt szivvel mondanam, hogy akkor most igyon citromlevet, hatha segit. De a kemo-, radio- vagy adjuvansterapia HELYETT citromkurat javasolni sarlatansag. Ezt egy tanult orvos sem tenne!
Nyilvan te is tudod, mennyire elszaporodtak nalunk is az ilyen sarlatan modszerek, mennyi penzt csalnak ki a szerencsetlen emberekbol a semmiert. Ehhez kepest a citromle vagy a C vitamin tablettak fogyasztasa egy kegyesebb modszer. De csak akkor, ha mar minden mas terapian tul van a beteg, ugyanis a C vitamin egy olyan antioxidans, ami csokkentheti a kemo- es radioterapia hatekonysagat. Ennek mechanizmusaba csak akkor mennek bele, ha megkersz ra.

@Bara17:
"Senki sem mondta, hogy a C vitamin nem jó. "
En mondom. Ahogy fentebb is irtam, kifejezetten csokkenti egyes terapiak hatekonysagat.
süti beállítások módosítása