A blog elköltözött: http://mathbarbara.hu/iranytu-blog/

Az Ötödik Pillér

Miért eszünk szénhidrátot?

Avagy gondolatok a szénhidrátcsökkentett mizériáról...

2016. július 28. - Bara17

Járjuk ezúttal körbe kicsit a szénhidrát bevitel témakörét, hiszen ez - a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátok fogyasztása - az IR kezelésének egyik sarkallatos pontja.

Kezdjük talán azzal, hogy miért is eszik az ember szénhidrátot?

 

Tovább:

Ez az oldal át lett költöztetve ide.

1920336_653388308041338_1661789429_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://otodikpiller.blog.hu/api/trackback/id/tr658920218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Croma Soma 2016.09.05. 13:26:38

Elolvastam az okfejtésedet.

Hát nem így van. Rossz kiindulásból rossz következtetéseket vonsz le.

A glükoneogenezis a legtermészetesebb biokémiai reakció sor az élőlényekben. Könnyedén megy, túlméretezett kapacitás áll rendelkezésre. Tehát a szervezet nagyon könnyedén készít cukrot, ha egyébként van táplálóanyag bevitel. Gyakorlatilag ha az összes energia bevitel 100%át trigliceridekkel (zsírok) fedezed, természetesen ez lehetetlen. Fogsz fehérjét és rostot enni akkor is. Szóval az elképzelhetetlen szélsőség esetén is, a zsírral bevitt glicerin pont elég lenne a szükséges glükóz mennyiség leszintetizálásához. Tehát cukorra éhezni, cukor hiánybetegség lehetetlen.

Esetleg kizárólag legeltetett teheneknél ill. juhoknál fordul elő egy ketózis nevű betegség, mert ők nagyon korlátozottan jutnak hozzá glükogén anyagokhoz, és az acetil-CoA lebontási ciklusában közti anyag a glicerin. Ha hirtelen óriási energia mozgósítás van, tejtermelés beindulása, vemhesség vége akkor állhat elő ketózis, ami nem tévesztendő össze a ketogén anyagcserével.

De ez embernél nincs, illetve pont akkor fordulhat elő, amikor már kialakult a cukorbetegség a folyamatos túlzott szénhidrát bevitel miatt. Minek hatására teljesen szétesik a metabolizus

Bara17 2016.09.05. 13:36:51

@Croma Soma: Aham. Tehát akkor voltaképpen azt mondod, hogy szerinted végeredményben egy gramm CH bevitel nélkül is vígan elvan az ember, amíg van zsír meg fehérje. (na meg persze, rost)
Röviden-tömören: Én ezt nem így tudom. Az orvosaim nem így tudják. A gyakorlatban nem ezt tapasztaljuk.
De mindig kész vagyok tanulni, úgyhogy akkor itt is kérlek, linkelj már némi forrásanyagot a fenti okfejtéshez.

És még egy valami: mi az, hogy "amikor már kialakult a cukorbetegség a folyamatos túlzott szénhidrát bevitel miatt"?
A cukorbetegség nem/nem csak a folyamatos túlzott CH bevitel miatt alakul ki.
Gondolom, hogy itt a 2-es típusra gondolsz, de mizu azokkal, akik elvétve esznek CH-t és így is kialakul a diab? Vagy legalábbis totálisan fejreáll a szervezetük? És aztán kiegyensúlyozott CH bevitel mellet rendeződnek - amennyire lehet?

Croma Soma 2016.09.09. 19:19:52

Ezek viszonylag közismert kanonizált alapadatok az orvosi biokémia, élettan könyvekben megtalálod.
A glicerinnel pontosítanék, mert egy származékáról van szó a piroszőlősavról, ami több mindenből kislakulhat, glicerinből is. :)

Elég bonyolult táblázat a biokémiai folyamatok összessége, de a lényeg, hogy az ember inkább arra van felkészülve, hogy nincs cukor, nem pedig arra, hogy agyonterheljük vele a szervezetünk.

A modern táplálék szénhidrát túlsúlyos. Ezzel nehezen kezd bármit a szervezet, egyéni érzékenységtől függően, ami genetikailag meghatározott, de ettől a szénhidrát túladagolástól alakul ki a cukorbetegség is, ami gyakorlatilag a teljes anyagcsere fölborulása.

A metabolikus anyagcsere egyik központi eleme a glükóz, de ha folyamatosan túlterheljük vele a szervezetet előbb-utóbb megakasztja azt. A sejtek védekeznek ez ellen, ahogy tudnak, leszedik magukról az inzulin receptorokat. Ebből lesz az inzulinrezisztencia. De az inzulin nem csak a glükóz regulációjában fontos, anyagcsere zavar...

Hogy ez mennyire és hogyan fordítható vissza mennyi idő alatt, az attól függ milyen stádiumú a cukorbetegség. Milyen az inzulin szint a vérben, milyen a hosszútávú vércukorszint stb. Mennyire hullott már szét az anyagcsere regulációja.

Szóval igazad van, nagyon sok faktoros dolog ez.

Viszont azon anyagok fogyasztása ami inzulin szint emelkedést okoz egy egészséges szervezetben alapvetően káros. Ezek pedig a gyorsan emésztődő szénhidrátok. Egy alattomos dolog van s fruktóz, mivel szintén inzulin rezisztenciát okoz, más mechanizmussal, mint a glukóz.

Persze a gyümölcsökben is van szénhidrát, de vagy lassabban szívódik föl, vagy kevés, vagy komoly metabolizációt igényel mire glükóz lesz belőle, így bekerül az anyagcsere regulációja alá.

A glükóznak és a fruktóznak pont az a baja, hogy ha sok van belőle a szervezet nem tud vele mit kezdeni, hacsak nem mozogsz, mert akkor elégeti. De a glükogén raktárak (máj, izom) föltöltése után csak a zsírsejtek tudják tárolni. Ha pedig már kialakult az inzulin rezisztencia akkor szinte minden cukorból zsír lesz a hájadban.

Hosszú lesz már a hsz. Miután telefonon írom áttekinteni sem tudom jól.

Lényeg nem olyan nagy baj az, ha valaki jelentôsen korlátozza a CH2O bevitelt, miután szélsőséges esetben teljesen ellennénk nélküle.

Az általad megadott 150-160 g sokkal kevesebb, mint az átlagos vevitel, de egy cukorbetegnek sok a gyógyuláshoz. A cukor megvonásos terápia csak akkor működik, ha máj eléggé egészséges, ez pedig kérdéses lehet egy cukorbetegnél.

Bara17 2016.09.09. 19:23:58

@Croma Soma: Aha - gondolom, ezekből a könyvekből tanult Norbi és Szendi úr is... ;o)
Figyi... azért vannak itt összevisszaságok. Az egyik, hogy az IR és a cukorbetegség nem csak a túlzott CH fogyasztás miatt alakul ki. Ellenben meglehetősen sok esetről tudunk, ahol kifejezetten rontott a helyzeten a CH megvonása. (néhány konkrét esettanulmányt linkletem is a másik poszt alatt)

A másik, hogy inzulinválaszt nem csak a CH vált ki.

A harmadik, hogy a gyümölcsben lévő cukrok is egyszerű cukrok, szintén elég gyosan emelik a vércukrot, és némelyikben elég combos adag is van (nyilván, nem annyi mint egy jó kis klasszik sütiben), szóval önmagában ebből ne induljunk ki - valószínűleg nem véletlenül hagyta ki Norbi sem a "szaharotoxis"-os ajánlójából őket...

A negyedik, hogy mi a modern étrend? Évezredek óta fogyaszt az ember (gyümölcsökön kívül) gabonákat, rizst, stb. Igen, hogy a mostanában dívó finomított CH dömping rossz, azt én is mondom. De ne húzzunk el paleó irányba.

Aztán, a cukorbetegségből gyógyulás... Mint mostanra gyakorlatilag tünetmentes és jó laborokat produkáló IR-es, had legyek szkeptikus ezzel kapcsolatban. (Meg azzal is, hogy mennyire lesz minden cukorból zsír - mi a szitu a túl vékony IR-esekkel pl?)
Az sem mindegy, milyen típusú és milyen "stádiumú" cukorbetegségről beszélünk - de azért az egy nagyon túlegyszerűsített gondolat, hogy ha a cukorbetegek nem ennének szénhidrátot, minden szép és jó lenne.

Ahogy írod, ez egy elég sok faktoros történet, a végére egy dolgot emelnék ki: bármilyen orvosi anyagban fellelhető kutatás limitált időtartamú, szoros felügyelet mellett végzett ketogén diéta hatásairól szól.
Nem pedig arról, hogy saját kútfőből okoskodva, életvitel szerűen saláta-light sajt-enerigamentes üdítő "diétán" éljenek lányok, vagy amikor valaki hosszabb távra és megint csak kontroll nélkül, általánosságban ajánlgatja a "sufnituning" ketót. (mint ahogy tette azt gyakorlatilag Norbi is)