A blog elköltözött: http://mathbarbara.hu/iranytu-blog/

Az Ötödik Pillér

Mákos és diós beigli

2016. december 18. - Bara17

Advent negyedik vasárnapjára egy beigli receptet hoztam nektek: IR-kompatibilis, zömében lassú CH és élesztő mentes is... :o)


(Az eredeti recept M. Edittől származik a Vad-kovászolók csoportból, én ezt gyúrtam át a magam szempontjai szerint.)

6 rúd beigli elkészítéséhez a sütést megelőző este a következő előtésztát kevertem be:

  • 1 dl tejszín
  • 2 dl víz
  • 100g kovász
  • 300g fehér tönköly

Ebből egy sűrű massza lesz, ami a konyhapulton, letakarva várja a reggelt (azaz érik 8-10 órát)...
Másnap reggel a követezők kerültek még a tésztához:

  • 1 dl víz
  • 200g fehér tönkölyliszt
  • 500g tk tönkölyliszt
  • 200g nyírfacukor
  • 2 tojás sárgája
  • 240g vaj
  • 120g kókuszvaj
  • 10g só

Jó alaposan összegyúrtam, lefóliáztam, és ment a hűtőbe pihenni kb egy órát.
Ez után vettem elő és osztottam 6 db egyforma gombócra (340g/db), mindegyikre 133,4g CH-t számoltam.
A 6 gombócból 3 rúd mákos és 3 rúd diós beigli készült - ezekhez a tölteléket szintén előző este készítettem el, és a hűtőben pihenve várták a másnapot.

Mákos töltelék 3 rúdhoz:

  • 500g mák (darálva persze)
  • 300g nyírfacukor (szerintem elég lett volna 250g is)
  • 150g kekszmorzsa (Korpovitot daráltam le)
  • 5 dl víz
  • fahéj, szegfűszeg, cirtom héja és kb egy fél citrom leve - ízlés szerint
  • 100g aszalt vörösáfonya (mazsola helyett - elhagyható)

A vizet összeforraltam a nyírfacukorral és fűszerekkel, majd hozzá kevertem a mákot, végül a kekszmorzsát és áfonyát. Igen, az aszalt gyümölcs még mindig kerülendő és amúgy gyors CH, de a család szereti, nekem meg nem okoz különösebb problémát azt az 1-2 szemet kiszedni, ha épp ettől a 2g gyors CH-tól ijednék meg az amúgy lassú töltelék közepén. (Nem fogok.)
Ez a massza pihent tehát egy éjszakát, majd szépen 3 felé osztottam, így 160,6g CH-t számoltam rudanként, ergo kb. 294g CH jön ki egy rúd (átlag 820g) mákos beiglire - ebből tovább számolva kb. 35,85g CH/100g mákos beigli.

Diós töltelék 3 rúdhoz:

  • 400g darált dió
  • 250g nyírfacukor
  • 100g kekszmorzsa (Korpovit)
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 100g aszalt vörösáfonya (mazsola helyett - elhagyható)
  • fahéj, szegfűszeg, citromhéj - ízlés szerint

A tejszínt és tejet a nyírfacukorral és fűszerekkel összeforralom, majd hozzáadom a diót, kekszmorzsát és a vörösáfonyát. Jól elkevertem, és várta sorát másnap reggelig, mikor is 3 részre osztottam. Így rudanként 100,1g CH-t számoltam, azaz összesen 233,5g CH/rúd. Ezek valamivel kisebbek lettek, mint a mákosak, átlag 680 grammosak, így ebből számolva kb. 34,34g CH/100g diós beigli.

A tésztákat a megfelelő méretűre nyújtottam, rásimítottam a tölteléket, majd a széleit kb 1 cm-n visszahajtottam és feltekertem. Ez után először tojássárgájával, majd miután az rászáradt, fehérjével kentem meg. Hűvösben pihent, míg teljesen meg nem száradt a felülete (összesen kb 4 órát), majd ment a 200 fokos sütőbe, barnulásig.

Ez volt az első komolyabb próbálkozásom beigli témában, pláne kovászolt tésztával - megérte a munkát. A végeredmény elég meggyőző lett, szóval tuti nem ez volt az utolsó alkalom, hogy megsütöttem. :o)

A CH adatok persze hozzávetőlegesek: a kész rudak pontos súlyából kell számolni, de nagyságrendileg ekörül alakul a dolog. A viszonyítás kedvéért, a képen látható szeletek kb 35 grammosak, ergo 12g CH/szelet. Persze lehet ezt még CH spórolósabbra is venni, kapásból az aszalt áfonya kiiktatásával, tej helyett tejszín használatával, vagy ha a tölteléket pl kekszmorzsa helyett zabkorpával sűrítjük... (Ettől kifejezetten kalóriaszegény persze még nem lesz, szóval talán jobb is ha az ember nem eszi magát degeszre vele...)

Jó készülődést mindenkinek! :o)

beigli.PNG

 

A bejegyzés trackback címe:

http://otodikpiller.blog.hu/api/trackback/id/tr3612056621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.