"The best way out is always through." (Robert Frost)

Az Ötödik Pillér

Túrósbatyu

2016. november 22. - Bara17

Szóval az úgy volt hogy...

Azt már említettem párszor, hogy nálunk intolerancia miatt a sütőélesztő nem játszik, a régi kovászomtól pedig jó pár hónapja már, hogy búcsút kellett vennem. Hónapok óta játszottam a gondolattal, hogy újat indítok - ezúttal egy kicsit jobban rákészültem és kiokosodtam a témában. Pár hete aztán bele is kezdtem, így mostanra már egész használható kis muníció van a hűtőben, ami ráadásul sokkal jobban működik, mint az elődje, én meg lelkesen próbálgatom az új lehetőségeket... Készült vele eddig kenyér, pizza, most pedig - mentendő a mindjárt lejárót - túróstáska.

Az eredeti recept a Vad-Kovászolók csoportból, Edittől származik - ez úton is köszönet érte -, én csak átszabtam egy kicsit, IR kompatibilisre.

Sütés előtti este előtésztát készítettem:

  • 3 ek kovászból,
  • 3 dl tejjel és
  • 300g fehér tönkölylisztből

Letakarva a pulton éjszakázott, majd másnap reggel ehhez kevertem hozzá

  • 3 dl higított tejszínt
  • 2 tojást

és összegyúrtam

  • 750g liszttel (150g fehér, 600g tk tönköly)
  • 1 csipet sóval
  • 150g kókuszzsírral
  • 100g nyírfacukorral
  • és egy csomag vaníliás nyírfacukorral

Dagasztottam, kiolajozott tálban betettem  a hűtőbe, mivel csak délután értem rá folytatni a hadműveletet.
Igaz, ez után az intermezzo után jó 2 órát pihent még a tésztám, hogy átmelegedjen és még keljen is kicsit, de a végén nagyon jól megdolgozható lett. Ahogy előzőleg a pizzatésztám is, ez is nyúlik és nem szakad, könnyű formázni, stb.
Ennyit tehát arról, hogy nyírfacukorral nem kel meg a tészta: megkel az, csak nem a xilittől és esetemben mondjuk nem élesztővel. A vadkovászt szemmel láthatóan nem hatotta meg, hogy mitől lett édes a tészta...

Kinyújtottam (talán fél cm vastagra), négyzetekre vágtam és megtöltöttem

  • 500g túró
  • 4 ek tejföl
  • 100g nyírfacukor
  • 1 csomag vaníliás nyírfacukor és
  • fél cirtom reszelt héjának a keverékével

 Batyukat formáztam belőle, tojássárgájával megkentem a tetejét és 200 fokon, gőzös sütőben sütöttem.

Brutális mennyiség lett belőle, összesen 32 db kisebb-nagyobb batyu, átlag 28g CH tartalommal, puhák, finomak.
A család - élén  3 éves minőségellenőrrel - igen lelkes, azért legközelebb azt hiszem, kisebb adag is elég lesz és megpróbálom majd kicsit kikönnyíteni (CH csökkenteni) a tésztát... Ha sikerül, majd hozom azt is. :o)

 

turosbatyu.png

A bejegyzés trackback címe:

http://otodikpiller.blog.hu/api/trackback/id/tr4611987736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.