A blog elköltözött: http://mathbarbara.hu/iranytu-blog/

Az Ötödik Pillér

Köret kérdés

2015. március 12. - Bara17

Sok szó esik nálam mostanában az egészséges életmódról köztudatban élő marhaságokról. Hát ma reggel a kávém mellé címlapon jött velem szembe a témához egy csodás kis példa. Egy percig elgondokodtam, hogy ezt vajon paródiának szánta-e az írója, de elnézve az oldal többi elemét, sajnos tartok tőle, hogy full komolyan gondolja.

Szóval nézzük a köret kérdést. Igen, valóban sok tévhit lengi körül a rizst, a krumplit és a tésztát.

Kezdjük mondjuk mindjárt azzal, hogy nincs olyan, hogy "a rizs", "a tészta" meg "a krumpli". Diéta szempontjából pláne nincs - ezek ételek csoportjainak a nevei. (Hasonló probléma "a szénhidrátok"-hoz.)
Szóval épp eljutottunk a cikk második mondatáig, mikor felmerül a kérdés: milyen rizs, milyen tészta és milyen krumpli, amiről beszélünk? Diétában, egészséges étrendben ez lesz az első és legfontosabb szempont, és majd ez után jön a mennyiségi korlát...

rice1.jpg

"Keleten nagy hagyománya van a Rizsnek és mégis ott a legvékonyabbak az emberek."
Ha van egy barátnőm, aki 8 mogyorókrémes palacsintát is meg tud enni együltő helyében, mégis nagyon vékony - akkor a mogyorókrémes palacsinta fogyókúrás étel.... ?


Azt ugyan nem tudom, hogy a "keleti emberek" testalkatára vonatkozó tudományos megállapítás min alapszik, de csendben megjegyezném, hogy nem annyira mindegy, hogy milyen rizsnek van nagy hagyománya... Ugyanis túl azon, hogy más a formájuk, színük, ízük, felhasználhatóságuk, még a tápanyag tartalmukban is akadnak különbségek. Ennél fogva már az sem mindegy, hogy egy tál fehér rizst, vagy basmatit próbálunk-e belemasszírozni abba a diétás étrendbe...

"A Főtt krumpli az egyik legjobb krumpli köret." Még a rizsnél is diétásabb!
Csuhajja. Érdeklődni szeretnék, jelen esetben mi a diétásság kritériuma? Tovább olvasva arra jutottam, hogy valószínűleg a kalóriatartalomra vonatkozó utalás ez, kár hogy az csak egy szempont a sok közül, amit figyelembe érdemes venni...
Szóba jön még a másik kedvelt, állítólag diétásnak mondható étel, a krumplipüré is, a nagy darabokban, olaj nélkül sült krumpli és a senkinek sem ajánlható, csúnya, olajos és kalóriadús sültkrumpli.


És ezen a ponton nem ártana összeismerkedni legalább a Glikémiás Index fogalmával. Az odáig igaz, hogy ha nem adok zsíradékot az ételhez, akkor nincs plusz kalória sem - ezért aztán a kalóriákat tekintve tökéletesen mindegy, hogy kockákra, csíkokra, esetleg szívecskékre vágom-e fel a krumplit és főzöm-e, vagy sütöm. Csakhogy. Az étel az energiabevitelen kívül gyakorol még néhány hatást a szervezetre. Mondjuk, a vércukorszintre, inzulinra, ezéltal az egész anyagcserére. (Azon keresztül meg a fogyásra-hízásra...)

Namármost, hogy ez utóbbiakat hogyan befolyásolja az adott fogás - az bizony nem kicsit függ attól, hogy hogyan van elkészítve: mennyi rost maradt meg benne, mennyi zsíradék lassítja a felszívódást, stb...
Ebből kifolyólag, ha nem szeretnéd a jó kis keményítő tartalmú krumplival totálisan meghullámvasutaztatni a cukrod, akkor 1. válaszd a minél kevésbbé széttrutymolt formát 2, inkább egyél kevesebbet belőle, és hagyjál helyet némi zsíradéknak is. IR étrendben a lehető legrosszabb választás a krumplipüré és a zsíradék nélkül készült verziók.

Ez után jött a kuszkusz, ami egy fokkal jobb, mint "a rizs" (?), mert hát melegebb éghajlaton van hagyománya és ott se kövérek a népek (???), de a tarhonyával már tessünk vigyázni, mert sok benne a CH, a tészta meg nem is olyan rossz, csak egyél belőle "harmadannyit".
Oké. Kezdjük az elején: már megint nem tisztáztuk, hogy miből készült kuszkuszról, tarhonyáról, vagy tésztáról beszélünk? A kuszkuszt sem a kuszkuszbokorról szüretelik nyurga mediterrán srácok, durumbúza darából készül. A durumbúza pedig alapanyaga a belőle készülő lisztnek, ennél fogva igen változatos méretű és formájú tésztaféléknek. A kalóriatartalmukban nem lesz nagy különbség, a felszívódásban és a rosttartalomban inkább. És akkor most az egyéb alapanyagokból (barnarizs, hajdina, csicseriborsó...) és eljárással (teljes kiőrlésű, vagy sima) készült "a tésztákról" nem is beszéltünk.

pasta.jpg

A zöldségköret egy nagyon szuper dolog, mondjuk azt ne felejtsük el, hogy egy IR-ben általános 50g körüli CH tartalommal bíró ebédhez viszonylag sokat kell belőle megenni, ha nem teszünk mellé más szénhidrátot.

A knédli, gnocchi, zsemlegombóc, krokett és társaik - konkrét recept nélkül nem lehet róluk kimondani, hogy beilleszthetőek-e az étrendbe, vagy sem.

Ha eltekintünk a logikai lóugrásoktól (akin sok a felesleg, az bátrabban ehet ezt meg azt, és a főtt étel úgy általában mindjárt a fogyás barátja is) ez így akkor is gyönyörű példája volt sajnos az általánosításokon, féligazságokon és tévhiteken alapuló, kalóriaüldözős diétás alapoknak.

Szóval ha IR-ed, PCOS-ed, GDM-ed van és nem csak alibiből szeretnél foglalkozgatni az egészségeddel, ne így fogj neki!

A bejegyzés trackback címe:

http://otodikpiller.blog.hu/api/trackback/id/tr467233409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

blogszerkesztő · http://dietmaker.blog.hu 2015.03.12. 22:39:25

Ajánlom számodra a programot, ahol segítek a fogyásban, ha gondolod jelentkezzél rá nyugodtan. Mindenkinek nagyon szívesen segítek. Megjegyzésbe írd le, hogy te vagy a szerző.

dietmaker.blog.hu/2015/03/10/new_man_program_jelentkezes

Bara17 2015.03.12. 22:49:17

Tényleg köszönöm a felajánlást, két okból nem élek vele: az egyik, hogy nincs szükségem fogyásra. A másik, hogy bár vállalkozó szellem vagyok, a bevált IR kezeléssel évek óta stabil állapotomat nem szívesen kockáztatnám.

Félre ne érts, nem azt mondom, hogy nem lehet a módszereddel fogyni, csak hiszek abban, hogy a fogyás nem minden. Ha nem így lenne, nem arról írnék, amiről. :o)

vfruzsi 2016.09.17. 22:51:19

Eddig tetszik, amiket nálad olvastam, de ettől a cikktől teljesen mást vártam, reméltem, olvashatok némi plusz infót az IR étrendbe illeszthető köretekről. Azért még nem tettem le róla, olvasom tovább a blogot :)

Bara17 2016.09.17. 23:06:33

@vfruzsi: Még nincs külön ilyen poszt, de az IR Nyelviskola sorozatban kitérünk majd ilyesmikre is. ;o) Általánosságban azért elmondható, hogy a fehér rizsen és krumplipürén kívül kb. bármi beilleszthető, esetleg némi hozzávaló-cserével. (pl fehér rizs helyett basmatival simán működik egy rizi-bizi is)

vfruzsi 2016.09.19. 09:19:27

@Bara17: köszönöm!. na a basmati számomra teljes homály. Miért jó? Jobb, mint a barna rizs? Mitől? Miben más?

Bara17 2016.09.19. 09:54:24

@vfruzsi: A basmati fajtájánál fogva lassabbnak számít (magasabb a fehérje tartalma a sima rizsnél). CH szempontból nem jobb vagy rosszabb a barnánál, én azért szeretem nagyon, mert szinte bármihez használható a fehér rizs helyettesítésére.